Innehåll

Trädgårdsnytt 12/2017

TN 12 2017 kansiI årets sista nummer har vi uppmärksammat Finlands hundraårsjubileum med att bekanta oss med hur jubileumsåret uppmärksammats i parker runt om i landet. Heini Koskula har också gjort en sammanfattning om iakttagelser av skadegörare i bärtunnlar från säsongen 2017. Dessutom kan du läsa om gårdskulla gårds julgransodling.

Trädgårdsnytt 11/2017

TN 11Två grönsakspackerier i Närpes fyller 60 år i höst, så i Trädgårdsnytt nummer 11 kan du läsa om dem. Serien om trädgårdsrådgivningen under de senaste 100 åren fortsätter. Du kan också läsa om resan i Carl von Linnés fotspår  som Rosensällskapets lokalgrupp i Helsingfors gjorde i somras.

Trädgårdsnytt 10/2017

TN 10 2017I nummer tio kan du läsa om plommonodlaren Simo Tommola på Tommolan Tila i Leivonmäki och om Scheteligs odlarresa till Holland för att bekant sig med nästa års sommarblomsnyheter. Dessutom börjar den nya serien om 100 år av trädgårdsrådgivning i Finland. Hemträdgårdsodlare kan bekanta sig med markkartering och vilka träd som kunde vara lämpliga om man har en liten gård.

Trädgårdsnytt 9/2017

TN 9 3Läs om unga företagare på Lill-Breds Bärgård och förväntningarna på årets äppelskörd. Vi bekantar oss också med jordmånens hemliga liv och vilka buskar det lönar sig att plantera för att maximera höstens färgglöd.

Trädgårdsnytt 8/2017

TN 8 2017 81I nummer åtta kan du läsa om vilka vilkor som gäller då man anställer utländsk arbetskraft, om Härkälä Trädgård som odlar sallat i växthus och om generationsskifte på Tallbacka trädgård. Serien om kryddor i hemträdgården har kommit till sin tredje och sista del som handlar om starkt doftande och smakande kryddor.

Trädgårdsnytt 6-7/2017

TN 6 7 2017 kansiÅrets tjocka sommarnummer. Här kan du läsa om Kraege plantskola i Tyskland som producerar nästa 100 milj. jordgubbsplantor per år, om Hongiston taimisto som bl.a. producerar inhemska enar och om ekologiska alternativ för att bekämpa ogräs i parker. Intresserar dig en jordkällare så berättar vi också om ett projekt där man byggt en sådan med gamla kunskaper. Dessutom ingår artiklar om dahlior, rosor och fortsättningen på örter.

Trädgårdsnytt 5/2017

TN 5I Trädgårdsnytt nummer fem med temat fritidsodling kan du läsa om kryddväxter, robotgräsklippare, sniglar och snäckor samt vad som gäller när man anställer unga sommarjobbare.

Trädgårdsnytt 4/2017

TN 4 2017Läs om integrerat växtskydd i växthus, LED-belysning, pumpar för bevattning och gödsling m.m. För hemträdgårdsodlaren informationspaket om gödsling och gräsmattor.

Trädgårdsnytt 3/2017

TN 3 2017I Trädgårdsnytt nr 3 kan du läsa om skördetid och lagringssjukdomar hos äppel, nuläget för glyfosatanvändning och om orkidéutställning i vinterträdgården i Helsingfors m.m.  

Trädgårdsnytt 1-2/2017

TN 1 2 2017 kansiTemat för årets första nummer är växthusodling. I tidningen hittar du artiklar om biologisk bekämpning, reportage från växthusodlingar och det senaste från Innoväxthus-projektet. Hemträdgårdsodlare kan läsa om hobbyväxthus, grön supermat och ovanliga rötter för vardagliga rätter m.m.

Årets innehållsförteckning 2016 hittar du här!

Trädgårdsnytt 12/2016

TN 12 2016 kansiI det här numret hittar du artiklar om bl.a. skalbaggar i biologisk bekämpning och julens blomstertrender samt ett reportage från seminariekryssningen för växthusodlare. 

Trädgårdsnytt 11/2016

TN 11 2016 kansi fbLäs i det här numret om gallmyggor i biologisk bekämpning, grönsakssorter för friland, en containerterminal som omvandlats till park, plantskolemässa i Warszawa och en hel del annat intressant.

Trädgårdsnytt 10/2016

TN 10 2016 kansiLäs om grönmosaikvirus på gurka, rovflyn som biologiska bekämpare, lagringsstöd för trädgårdsprodukter m.m. Också reseberättelser från Grekland och Polen, intervjuer med en nyländsk kålodlare och med en intressant hemträdgårdsfantast ingår i det här numret.

Trädgårdsnytt 9/2016

TN 9 2016 kansiI det här numret kan du läsa om bärodling i Kyrkslätt och på Åland, om paprika och tomatodling i Österbotten, nyheter från en plantskolemässa i Holland, exempel på trädgårdar som deltog i temadgaen Öppna trädgårdar och mycket mer.

Trädgårdsnytt 8/2016

TN 8 2016 kansifbI det här numret kan du läsa om maskiner och redskap för odling på friland, om biologisk bekämpning av mjöllöss i växthusodling, om kvalitetscertifikat, humleodling, tomatodling i Tyskland etc.
För trädgårdsamatören finns bl.a.en beskrivning av en trädgård, som på 1920-talet grundades av trädgårdsarkitekt Bengt Shalin!

Trädgårdsnytt 6+7/2016

TN 6 72016 kansiSommarens dubbelnummer med mycket läsvärt! Rovkvalster, IP-certifiering, ekologisk odling, gallkvalster, fruktträdskräfta, växtmattor för gröna tak, företagsintervjuer osv.
För amatören fröförökning av buskar och träd, pallkragsodling i stadsmiljö, månadens krukväxt, magnolia, öppna trädgårdar m.m.

Trädgårdsnytt 5/2016

TN 5 2016 kansiI det här numret presenteras två olika österbottniska trädgårdsföretag samt ett tyskt. Här kan du också läsa om användning av rovkvalster, om en fin polsk takträdgård, om en kommande resa till Grekland, om tallar, ympning som förökningsmetod...

Trädgårdsnytt 4/2016

TN 4 2016 kansiwebTemanumret för fritidsodling, hemträdgårdsodling tar upp exempel på mångsidiga och intressanta privata trädgårdar men ger också råd om hur man lyckas med att odla egna grönsaker och hur man kan föröka buskar med hjälp av sticklingar. För yrkesodlaren finns material om växtskydd, företagsintervjuer och en beskrivning av REKO.

Trädgårdsnytt 3/2016

TN 3 2016 kansiTemanumret för frilandsodling tar upp växtskydd i tunnlar, trampnät mot viltskador, ergonomiska liggvagnar, information om äppelskorv och resistens, odlings- och företagsbesök m.m.

Trädgårdsnytt 2/2016

TN 2 2016 kansiwebÅrets temanummer för växthusodling, med artiklar bland annat om gurkosrter, mjöldagg och kisel, nya julstjärnor, specialtomater, odling under Led...

Trädgårdsnytt 1/2016

TN 1 2016 kansiwebÅrets första nummer! Med material för växthusodlare, fruktodlare, frilandsgrönsaksodlare... Historiskt tillbakablick gällande trädgårdsutbildningen på svenska och även gällande Trädgårdsnytt. Växtskyddsmedel i prydnadsväxtodling tas upp i tabellform.

Årets innehållsförteckning 2015 hittar du här!

Trädgårdsnytt 12/2015

TN 12 2015 kansiÅrets innehållsförteckning samt företagens och föreningarnas julhälsningar är typiska inslag i året sista nummer. Här finns också artiklar om jordgubbar, potatis, julstjärnor, prydnadsgräs...

Trädgårdsnytt 11/2015

TN 11 15 kansiHär presenteras ekologisk odling, i synnerhet yrkesmässig ekologisk produktion av frukt och grönsaker. Också förbättring och vård av odlingsjorden är centralt i ekologisk odling, liksom växtskyddsfrågorna.
Inspiration har hämtats på en studieresa till Sverige med fackutställningen Elmia Garden samt finfina Bürgers Växtgård som besöksmål.

Trädgårdsnytt 10/2015
TN 10 15 kansiHär finns mängder av fina sorter för nästa säsongs utplanteringsväxter. Läs också om ett företag som gör maskiner för exempelvis fruktodlare. om förändringar i växtskyddsmedelssortimentet för växthusbruk, om odlingsföretag i Tavastland, om en hemträdgård i den österbottniska skärgorden osv.

Trädgårdsnytt 9/2015

TN 9 15 kansiSeptembernumret har frukt och bär som tema. Här finns artiklar om besök på odlingar i hemlanet och om studieresor i andra länder.
Man kan också läsa om aktuella plantnyheter, om häckväxter som är gröna året om och mycket annat intressant.

 

Trädgårdsnytt 8/2015
TN 8 15 kansiKlimatstyrning, belysning, luftrörelse och ljusfördelning i växthus... Exkursioner och studieresor, sommarjobb för ungdomar och mycket annat kan du läsa om i det här numret av Trädgårdsnytt. Också några trädgårdar som deltog i temadagen Öppna trädgårdar presenteras.

Trädgårdsnytt 6-7/2015
TN 6 7 15 kansiSommarens dubbelnummer har rikligt med material för både fackfolk och amatörer. Läs om årets grönsak lök, om norska försök med UV-bekämpning av växtsjukdomar, små och stora växthusodlingar både i Finland och i Holland. Årets ros (i Finland) och årets pelargon (i Sverige) presenteras. Resebilder från blomsterön Mainau, botanisk takträdgård i Malmö, olivodling i Toscana, blomsterutställning i Panama ovh mycket annat intressant finns med.

Trädgårdsnytt 5/2015
TN 5 15 kansiÅrets temanummer för fritidsodling! Här kan du läsa om hobbyväxthus, höns i trädgården, buskar som fåglarna gillar m.m. Yrkesodling i mindre skala, fällning av gårdsträd, plock från mässor och exkursioner är sådant som intresserar både yrkes- och amatörodlare. För yrkesodlaren finns t.ex. artiklar om kartgallring i äppelodling och om hallonodling i växthus.

Trädgårdsnytt 4/2015
TN 4 15 kansiGod odlingshygien och ett bra växtsubstrat är viktigt för att förebygga sjukdomsangrepp. Läs om minerarfluga i växthus och om mekanisk ogräsbekämpning i fruktodling! Vilka regler gäller om man har skolelever i sommarjobb? Vilka är vårens produktnyheter för fritidsodlare? Det här och mycket mer kan du läsa om i april månads Trädgårdsnytt. Här ser du vad odlare som deltog i växthuskryssningen senaste höst tyckte...

Trädgårdsnytt 3/2015
TN 3 15 kansiTemanumret för frilandsodling innehåller bl.a. artiklar om växtskydd på olika grödor samt en presentation av företaget Olssons Frö och av Finne Farm. I det här numret finns också resultat från senaste sommars försök med bekämpning av spinnkvalster på hallon i tunnel, en artikel om sorgmyggor, en beskrivning av det nya ceritfierade produktsäkerhetssystemet IP Grundcertifiering Frukt och Grönt ...

Trädgårdsnytt 2/2015
TN 2 15 kansiVäxthustemanummer med artiklar om växtskydd men också företagsreportage från olika växthusodlingsföretag samt företag inom LED-belysning.

 

Trädgårdsnytt 1/2015
TN 1 15 kansiÅrets första nummer behandlar en hel del växtskydd i växthusodling, men också information om frilandsgrönsaker, plantskolor, fruktodling och historiska parker i andra europeiska länder. En ny temaserie för i år inleds i det här numret, nämligen artiklar med hågkomster och minnen från Överby skolas 100-åriga historia. Läs om hur man beskär och täcker körsbär i Italien!

Innehållsförteckning 2014

Trädgårdsnytt 12/2014
TN 12 2014 kansiI årets sista nummer finns innehållsförteckningen över hela årgångens artiklar. Här är också en rapport från studieresan till Kuba, glimtar från studieresan till Sydtyrolen, besök i en växthusodling i södra Finland, information om bladlöss som förekommer i växthusodling m.m

 

Trädgårdsnytt 11/2014
TN 11 2014 kansiLäs om utställningar i Holland och i Sverige, gårdsturism i Skottland och studiebesök i Norge. Här finns information också om tripsbekämpning i växthus, plastreturlådor för vegetabilier, ett utmärkt anläggningsprojekt m.m.

 

Trädgårdsnytt 10/2014
TN 10 2014 kansiTemanumret inför nästa odlingssäsong innehåller bl.a. uppgifter om tomatsorter, olika utplanteringsväxter, LED-belysning, nya certifieringssystem, stenullsaktuellt... För amatören t.ex. tips om hur man kan övervintra pelargoner och fuchsior.

Trädgårdsnytt 9/2014
TN 9 2014 kansiI detta nummer kan du läsa en hel del om bärodling; jordgubbar, hallon, vindruvor.Men här finns också mycket information om nya petuniasorter för nästa säsong, därtill företagspresentationer, reseberättelser etc. Rapport från utställningen på Lepaa ingår också. Årets ros, Tove Jansson, presenteras.

 

Trädgårdsnytt 8/2014

TN 8 2014 kansi

Växtskyddssprutor för friland, norska LED-försök, nya mässan Green Tech, företagspresentationer, planering av en skolgård och mycket mer...

Trädgårdsnytt 6-7/2014
TN 67 2014 kansiSommarens dubbelnummer är mångsidigt, med odlarintervjuer, företagspresentationer, växtskyddsinformation, reseberättelser, kåseri och boknytt. Läs här om en äppelodling i Lojo och om gamla botaniska trädgården på Teneriffa.

Trädgårdsnytt 5/2014

TN 5 2014 kansiX

Årets temanummer för hobbyodling innehåller artiklar om blomsterresor, trädgårdstrender, produkter i trädgårdshandeln, öppna trädgårdar, semestervattning, tomatodling osv. För yrkesodlaren finns speciellt material om växtskydd i växthus.

Trädgårdsnytt 4/2014
TN 4 2014 kansiJordgubbsodling i växthus i Österbotten, äppelodling i västra Nyland, en ny trädgårdsförening i Kyrkslätt, blomsterhandlarens möjligheter att  marknadsföra sig på internet, integrerat växtskydd i produktion av prydnadsväxter...Prisbelönade anläggningsobjekt  Se också i ord och bild vad du kan hitta på limfällan i växthuset! För trädgårdsamatören finns tips om mylla och gödselmedel, beskrivning av fina svenska klosterträdgårdar, amatörväxthusodlarens tomatodling, kolumner, frågespalt...

Trädgårdsnytt 3/2014

TN 3 2014 kansi

För frilandsodlaren: biologisk förebyggande bekämpning och tillväxtstimulering, information om förfalskade växtskyddsmedel, skadedjur på frilandsgrönsaker, rabarberodling... Läs också om UV-ljus för bekämpning av svampsjukdomar i växthus, om företaget Schetelig, om nya Fleuroselect-medaljer och mycket mer. Klematis, vitblommande svärdslilja, tomater m.m. finns det för trädgårdsamatören att läsa om i detta nummer.

Trädgårdsnytt 2/2014

TN 2 2014 kansi

Årets temanummer för odling i växthus presenterar bl.a. flera familjeföretag i branschen. Också forskningsprojekt samt råd om odlingshygien finns med i det digra innehållet. För amatörodlaren finns bokpresentationer, information om utställningen Trädgårdens Vår samt kåserier och kolumner.

Trädgårdsnytt 1/2014

TN 1 2014 kansi

Årets första nummer berättar bland annat om fruktträdskräfta och hur sjukdomen kan förebyggas och bekämpas. En intervju med en tomatodlare ingår, liksom också information om värdering och inventering av träd i stadsmiljö. Exempel på parker och offentliga trädgårdar finns från både Sverige och Belgien. Och framför allt tar detta nummer upp Kuba som resemål för trädgårdsintresserade.

 
 
 
 

Innehållsförteckning 2013
Innehållsförteckning 2012
Innehållsförteckning 2011