Svenska Trädgårdsförbundet rf

17.11 Odla hälsosamma bär

Vi har alla förutsättningar att odla hälsosamma bär i Finland. Våra långa ljusa nätter och golfströmmen som för med sig värme ger oss ett klimat med unika förutsättningar säger Leif Blomqvist. Han kommer att berätta mer om bärodling, både för hemträdgårdar och i större skala på Svenska Trädgårdsförbundets föreläsning i november.

Leif Blomqvist har skrivit flera böcker om trädgårdsväxter, bland annat Våra trädgårdsbär: hälsosam vardagslyx från egen trädgård som kom ut i fjol. Han driver också Blomqvists plantskola i Lepplax. Nu vill han få fler att inse vilka fantastiska möjligheter vi har att odla vår egen superfood.

Blåbärstry är ett av de nyare superbären. Det är mycket tidigt, i södra Finland blommar buskarna redan i april och bären mognar till midsommar. Det ger möjlighet att plocka inhemska bär i början av sommaren. Den  som har buskar av äldre sorter kanske har svårt att förstå att bäret också kallas honungsbär, den bittra smaken gör att vitaminerna ofta får bli kvar på busken. Leif Blomqvist har förklaringen till varför dagens sorter smakar annorlunda.

Men många andra bär så som havtorn, saskatoon och aronia kommer också att behandlas på föreläsningen.

Föreläsningen ordnas kl 18.00-19.30. Platsen är Hötorgcentrets matsal, Köpmansgatan 21 i Jakobstad. Föreläsningen kommer att filmas och läggas ut på Svenska Trädgårdsförbundets Youtube-kanal under vintern. Den som deltar på plats har också möjlighet att ställa frågor och få svar direkt. Föreläsningen är gratis, arrangör är Svenska Trädgårdsförbundet.

Anmälningar senast 15.11 till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om myndigheternas restriktioner för sammankomster förändras kan vi vara tvungna att begränsa antalet deltagare. Därför krävs förhandsanmälningar för att kunna delta på plats.

Eva close up 2

Föreningsträff i Jakobstad

Träff för medlemsföreningarnas representanter

10-11.9.2021

Preliminärt program

Fredag 10.9

12.30 Lunch på Rosenlunds trädgårdsrestaurang

13.30 Välkomna, kort om programmet, presentation av värdarna

14.00 Svenska Trädgårdsförbundet, aktuellt inom förbundet

14.30 Kaffe

15.00 Guidning i prosten Aspegrens trädgård ev.trädgårdsbesök

18.00 Incheckning Pörkenäs lägergård

19.00 Middag

Lördag 11.9

8.00-9.00 Frukost

9.00 Gemensamt program, digitala tjänster i föreningsvärlden

9.30 Hur lyckas man få med nya medlemmar? Värdföreningen NÖT berättar hur man lyckats öka

         medlemsantalet och om verksamheten inom föreningen

10.30 Trädgårdsbesök

12.00 Lunch i Nykarleby

13.00 Ljusparken i Nykarleby

14.00 Dags att åka hemåt

 

Anmälningar och frågor till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

eller 045 6654 956 senast 20.8.2021.

Pris: 125,-/person.  (Utan övernattning 85,-)

I priset ingår övernattning i dubbelrum, besöken

+ guidningar, luncher, middag 10.9 och frukost 11.9.

Vi rör oss med egna bilar och försöker ordna samåkning enligt önskemål. Meddela i samband med anmälning om ni kommer med egen bil och om det finns plats för flera i er bil.

På inkvarteringsstället har vi ett eget hus till vårt förfogande.

OBS! Vi följer naturligtvis med hur coronasituationen utvecklas och vid behov kan planerna ändras.

Årsmöte 23.4.2021

Trädgårdsförbundets årsmöte hålls i år fredagen 23.4.2021, deltagande via videolänk rekommenderas.

Separat möteskallelse skickas senare.

 

 

Öppna Trädgårdar ordnas 20.6.

Årets populäraste trädgårdsevenemang Öppna Trädgårdar ordnas för tionde gången söndagen 20.6.2021 kl. 12-17. Det nationella evenemanget har under åren lockat tusentals besökare till privata och offentliga trädgårdar runt om i Finland.

Intresset för trädgårdar har ökat under det senaste åren då coronapandemin  pågått. Många har inspirerats att förnya sin trädgård och har skapat helt nya miljöer i trädgården. Årets tema är “Vi lär oss tillsammans i trädgården!” Temat ska inspirera trädgårdsägare att dela med sig av sin kunskap till besökarna och tvärtom. Det intressantaste med trädgård som hobby är att den erbjuder en oändlig massa att lära och uppleva varje år, för åren är olika och det medför nya glädjeämnen och utmaningar för trädgårdsentusiaster.

Registreringen är öppen

Nu är det dags att anmäla din egen trädgård till evenemanget genom att skapa en egen profil på sajten www.oppnatradgardar.fi Webbsidan är inte bara till för evenemanget, utan den fungerar också som en plats där man hittar både offentliga och privata trädgårdsbesöksmål under hela säsongen. I profilen ska finnas basinformation om trädgården och bilder.

Under evenemanget iakttas gällande corona-restriktioner. De trädgårdar som deltar kommer i början av juni att få anvisningar om hur evenemanget genomförs tryggt. Den virtuella versionen “Öppna trädgårdar från hemmasoffan”, som blev populär i fjol, finns med också i år. Närmare instruktioner om hur man deltar virtuellt ges i slutet av våren.

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Samarbetspartners är Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsfond och Maiju och Yrjö Rikalas fond, samt Kotipuutarhalehti och Kekkilä BVB.

Mer information:

www.avoimetpuutarhat.fi och www.oppnatradgardar.fi 

Evenemangskoordinator Sanne Wikström, Svenska trädgårdsförbundet rf,

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

tel. 045 665 4956

Evenemangsansvarig Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry,

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

p. 040 745 3005

 

Årsmöte 29.3.2019

Välkommen på Svenska Trädgårdsförbundets årsmöte 29.3.2019!

Svenska Trädgårdsförbundets medlemmar sammankallas till årsmöte fredagen den 29 mars 2019 på Åbo Mässcentrum. Adressen är mässfältsgatan 9-13, 20210 Åbo. I samband med mötet får vi bekanta oss med mässan Trädgård 2019.

Dagen inleds kl. 13.00 med kaffe + tilltugg och 13.30 börjar årsmötesförhandlingarna. Efter årsmötesförhandlingarna får vi lyssna på Pelargonträdgårdsmästaren Tiina Niittynen från Pelargonitaivas (på finska).

Med tanke på arrangemangen är det önskvärt att man till förbundskansliet anmäler hur många personer från föreningen deltar, senast den 21 mars.

 För mötesdeltagare ingår gratis inträde till mässan för dem som anmält sig senast 21.3. Vid ingången finns en namnlista så man kan välja ifall man besöker mässan före eller efter mötet, eller både och, om man vill.

Också gratis parkering ingår, parkeringsbiljetter delas ut i samband med mötet.